Brain Computer Interface (ITSPEA 13. nädal)

Me elame maailmas, mis toimib tehnoloogial. Tehnoloogilised lahendused on viinud inimesed kuule, teinud koroonaaegse koduse karantiini lihtsamaks ning andnud võimaluse pääseda ligi igasugusele informatsioonile. Kõik need tehnoloogilised lahendused nõuavad inimeselt tema aktiivset kaasa mõtlemist, reageerimist visuaalsetele ja helilistele mäguannetele ning füüsiliselt millegi vajutamist.

Selliseid lahendused ei sobi aga kõigile, sest igat inimest ei ole õnnistatud näiteks võimega liikuda või kuulda. Sellel põhjusel on aga loodud erinevaid seadmeid ning programme, mis toetaksid abivajavat inimest. Minule on enim silma jäänud katsed luua BCI'd (Brain-comupter interface). 

Brain
BCI võib potentsiaalselt anda inimesele võime kasutada mistahes seadet vaid oma mõtete abil.

BCI on süsteem, mis mis loeb ajust välja saadetud signaale ning tõlgib need signaalid ümber vastava seadme jaoks, mis hetk hiljem saadud käskluse kohaselt tegutseb.

2011. aastal demonstreerisid Krusienski ning Shih aju-arvuti liidese võimet ennustada visuaalsel klaviatuuril vajutada tahetud sisendit 100% täpsusega. [1]
Aju-arvutid arenevad tänapäeval vägagi kiiresti, seda eriti selletõttu, et tuntud rikkad inimesed nagu Elon Musk (Neuralink) ning Mark Zuckerberg (Facebook Reality Labs) nende arengut toetavad.

Neuralink
Eriti suuri avastusi võib tulla Neuralingilt, mille eesmärk on eelkõige ajuga seotud probleemide lahendamine, nagu näiteks pimedus, halvatus ning kuulmiskadu. Lahendades sellised probleemid kaoks ära igasugune vajadus kõnesüntesaatoritele või spetsiaalsetele klaviatuuridele. Lisaks loodab Elon Musk muuta Neuralingi niivõrd odavaks, et seda suudaks endale soetada iga inimene, kellel seda vaja. [2]
Selline tulevik on küll veel kaugel, kuid see tekitab lootust helgemale tulevikule ning ega selleks, et innoveerida tuleb unistada suurelt.


Neuralink on tänaseks suutnud panna ahvi mängima Pong'i. See katse on viidud läbi ka juba varasematel aastatel, kuid on endiselt hea näide, mida tuua välja, et näidata BCI potentsiaali (videot saab vaadata siin).
Visuaalselt saab näha ka Neuralingi liigeste positsioonide asukoha ennustamist Neuralingi progressi suvise uuenduse videos (Video 18:30)

Allikad

[1] D. J. Krusienski ja J. J Shih, Control of a Visual Keyboard Using an Electrocorticographic Brain-Computer Interface, [Online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407379/ (24.11.2021)

[2] Neuralink, Neuralink Progress Update, Summer 2020, [Online] https://www.youtube.com/watch?v=DVvmgjBL74w (30.09.2021)

Comments

Popular Posts