Huvitavaid IT lahendusi (ITSPEA - 1. nädal)



Mõeldes erinevatele huvitavatele lahendustele, mis tänapäeval eksisteerivad, kuid mille pidi kunagi keegi välja mõtlema, leidsin need kolm ala: heli lindistamine, virtuaalreaalsus ning pakirobotid. Kõikide nende infotehnoloogiliste lahendustega olen mingil moel elus kokku puutunud, kuid pole kunagi mõelnud nende algetele.

Heli lindistamine

Scott'i 1859. aasta joonistus phonautograph'ist

Olles ise sügavalt huvitatud muusikast, puutun pea igapäevaselt kokku muusikaga ning salvestan ka ise heliteoseid. Samas pole pea kunagi mõelnud sellele, et kuidas jõuti heli lindistamiseni ning milline nägi üks esimene selle tarbeks loodud seadeldis välja.


Esimeseks teadaolevaks helilindistavaks aparaadiks oli phonautograph ning selle leiutas aastal 1857 mees nimega Édouard-Léon Scott de Martinville. Nii naljakas, kui see tänapäeval ka ei tunduks tema eesmärik mitte ei olnud lindistada hiljem tagasimängimiseks, vaid ta soovis heli jäädvustada paberile ning õppida seda lugema. Samuti arvas Scott, et see lindistus näitab ka ära need pisidetailid, mis teevad ühe hea muusikateose või kõne heaks. [1]

Phonautograph töötas kogudes koonuse abil ümbrusest helisid ning muutuv õhurõhk liigutas diafragmat, mille külge oli kinnitatud pliiats. Pliiatsi liikumised salvestusid paberile. [2]

Kõige varasemad lindistused sellelt masinalt pärinevad aastast 1859 ning kõiki lindistatud helisid saab kuulata FirstSounds leheküljelt


Virtuaalreaalsus

Mõnus on kogeda elus palju erinevaid asju, kuid kõige jaoks kahjuks pole aega ning absoluutselt kõik pole ka võimalik. Samas, mis pole võimalik, selle teeb aga võimalikuks tehnika ning virtuaalse reaalsuse välja mõtlemine määrabki minu jaoks punkti ajas, kus võimatu tehti võimalikuks.

Sõna virtuaalreaalsus võeti esimest korda käibele, kui Jaron Lanier, virtuaalreaalsuse "isa" hakkas 1980. aastal looma seadeldist, mida läks vaja virtuaalsuse kogemiseks. [4]

Kuigi Jaron Lanier populariseeris sõna virtuaalreaalsus, ei olnud ta esimene seda tüüpi seadeldise looja.
Esimeseks sedatüüpi produktiks oli hoopis HMD (head-mounted three dimensional display)


HMD idee oli näidata inimesele perspektiivi muutumist, kui ta liigutab pead. Selle muutmiseks 3D pildiks oli vaja kummalegi silmale näidata kahe erineva nurga alt sama pilti. Järgmine etapp vajas pildi muutmist vastavalt inimese pea asendile. Erineva nurga alt vaadates liigub üks objekt teise taha, mis tähendas vajadust lahendusele, mis kalkuleerib reaalajas välja peidetud jooned.
3D objektid, mida kasutajale näidati olid kuubiku-kujulist tuba ning tsükloheksaan molekuli. HMD valmimise aastaks on määratud 1968, kui peeti Fall Joint Computer konverentsi. [5]

Pakirobot

Paberist loodud pakirobot



Esimese pakirobot tuli firmalt Starship, mille lõid aastal 2014 Ahti Heinla ning Janus Friis. Nemad kaks on ka Skype'i loomise taga.
Starshipi eesmärgiks on lasta robotitel autonoomselt viia pakid pakkujalt tellijale.
Esimene robot loodi 2014 aasta augusti kuus ning esimest korda testiti pakiteenust 100 linnas aastal 2017. [6]
Kasutades Starship'i äppi saab tellida kaupa robotitele määratud alas, mis on 6 km raadiuses ümber peakontori. Peale tellimuse esitamist saab roboti teekonda telefonist jälgida. [7]



Roboti maailmanägemus

Kõige selle saavutamiseks pidi firma lahendama probleemi, kuidas hoida
pakirobotit ohutult teel. Selleks tehakse alguses 2D kaardile joonis, mis teedpidi peab robot sõitma. Esimesel korral uuelt teelt läbi sõites skaneerib robot ümbrust ning loob oma teekonnast 3D kaardi, mis pannaks ühte üldkaarti, kus on näha kõik teed, kus robotid on läbi
käinud järgmised korrad saab robot nendel aladel üksinda hakkama ilma operaatori abita. [8]






Allikad

[1] Ira Flatow intervjuu Patrick Feaster'iga, 1860 'Phonautograph' Is Earliest Known Recording. 4.04.2008 [Online]. https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=89380697&t=1630772813954 (05.09.2021)

[2] Édouard Léon Scott de Martinville [Online]. http://www.soundrecordinghistory.net/inventors-of-sound-recording-devices/edouard-leon-scott/ (05.09.2021)

[3]Scott'i 1859. aasta joonistus phonautograph'ist, säilitatud koos tema patendiga Prantsuse patendi kontoris, Institut National de la Propriété Industrielle (INPI)

[4] The Franklin Institute, HISTORY OF VIRTUAL REALITY [Online]. https://www.fi.edu/virtual-reality/history-of-virtual-reality (05.09.2021)


[5] Sutherland, I. E. A head-mounted three dimensional display. 1968 [Online]. https://dl.acm.org/doi/pdf/10.1145/1476589.1476686 (05.09.2021)

[6] Starship Technologies, https://www.starship.xyz/company/ (05.09.2021)

[7] Starship Technologies, https://www.starship.xyz/business/ (05.09.2021)

[8] Lääne, J. How Starship Delivery Robots know where they are going. 27.02.2020 [Online] https://medium.com/starshiptechnologies/how-starship-delivery-robots-know-where-they-are-going-c97d385a1015 (05.09.2021)

Comments

Popular Posts