Tuntud IT-juhid (ITSPEA - 9. nädal)

Kaheks tuntud IT juhiks valisin Elon Musk'i ning Jeff Bezose. Mõlemad on maailmas laialdaselt tuntud ning vägagi edukad. Üks on tuntud oma lahendusega viia kõiksugu võimalikud kaubad inimestele koju vaid ühe lehekülje vahendusel ning teine on tugev tehnoloogia edasiviija.

Leadership

Elon Musk

Elon Musk on pealtvaadates üsnagi selgelt arengumootor. Kõik tema firmad on loodud eesmärgiga viia tehnoloogia uuele tasemele ning seda oleks võimatu saavutada, kui töötajatele ei loodaks keskkond, milles luua. Tema suurt entusiasmi viia maailm uude tulevikku on näha igal esinemisel, kus ta oma mingisugust projekti esitab. Vägagi hästi oli seda näha näiteks Neuralingi demonstratsioonil, kus ta näitas oma visiooni viia kõik tehnoloogia ühele pisikesele kiibile.
Selles samas demonstratsioonis paistis ka vähemalt näiliselt, et Elonit võib kohati pidada ka mentoriks, sest oma lähedaste töökaaslastega üritab ta hoida head suhet, neid suunata ning ka lava valgusesse tõsta.

Innovative

Elon Muski innovaatilisust paistab välja kõigis tema firmades, näiteks Tesla töölised puutuvad pidevalt kokku kõiksugu uudsete tehnoloogiatega, mis on kindlasti tugevaks motivatsiooni allikaks luua midagi veel uuemat ning paremat. Samuti, kuna tööle värvatakse vaid kõige paremad, siis seegi muudab juba töökeskkonna ideede sündimise pesaks. [1]

Samas on sellisel innovaatilisel suhtumisel omad negatiivsed tagajärjed. Kuna Elon Musk tahab näha pidevat arengut, siis ei karda ta kanda ka ülemuse rolli ning innovaatilisuse ja kohati ka kasumi teenimise eesmärgil vallandada inimesi, kes pole tema jaoks enam piisavad. [2]

Jeff Bezos

Power
Jeff Bezos võib öelda, et on Elon Muski konkreetne vastand. Amazoni loomise hetkel oli see küll vägagi innovaatiline idee, mis kasvas ülemaailmseks ettevõtteks ning saavutas igal pool edu, kuid tema juhtimises pole pigem rõhku pandud innoveerimisele, vaid eesmärk on saavutada püsiv, kindel ning raha sisse toov firma. Samuti on selge vastuolu Muski ning Bezose suhtlemises oma kaastöötajatega. 

Jeff Bezos on oma iseloomult pigem treener ning juhendaja. Ta on karmi käega õpetaja, kes ütleb selgelt kõik, mis on valesti eesmärgil saavutada oma kindel visioon. [3]
Bezose head juhendaja rolli näitab ka tema üsnagi õpetlik väide, et ei tuleks jälgida töö ning elu tasakaalu, vaid tuleks vaadata mõlemat kui ühe osana, neid tuleks vaadata ringina. Kui inimesel läheb elus hästi, siis on ta ka õnnelik tööl ning vastupidi. [4]


Allikad

[1] L. Markham. What Is It Like Working at Tesla? [Online] https://candor.co/articles/tech-careers/what-is-it-like-working-at-tesla (31.10.2021)
[2]D. Paquette ja P. Holley. Tesla to lay off 9 percent of its workers [Online] https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2018/06/12/tesla-to-lay-off-9-percent-of-its-workers/ (31.10.2021)
[3] A. Dutt. What is Jeff Bezos like as a manager. [Online]https://www.techinasia.com/jeff-bezos-manager (31.10.2021)
[4] K. Canales ja Z. Bernard. Jeff Bezos says work-life balance is a 'debilitating phrase.' [Online] https://www.businessinsider.com/jeff-bezos-work-life-balance-debilitating-phrase-career-circle-2021-7 (01.11.2021)

Comments

Popular Posts