Ära kuritarvita oma võimu (ITSPEA - 5. nädal)

Internet on avanud maailma ning seal kohtutakse väga paljude erinevate inimestega. See on tekitanud võimaluse avaldada oma arvamust kiiresti ja lihtsalt suuremale publikule ning kasutada seda võimu kurjasti. Sellepärast räägiksin selles postituses lähemalt Virginia Shea 9. käsust, milleks on "ära kuritarvita oma võimu" (ingl don't abuse your power). Kuigi see punkt kehtib eelkõige inimestele, kellel on kontroll veebilehtede üle ja võivad kasutada oma võimu info saamiseks, ei tohi seda unustada ka igapäevased neti kasutajad.

Internetis on igal inimesel võim kasutada teiste infot enda kasuks. Teades kellegi kohta mingit saladust, kas siis kogemata seda päriselus pealt kuuldes või siis leides selle puht juhuslikult veebist, on võimalik kasutada šantaaži (blackmailing) ning panna teine inimene enda tahtmise järgi käituma.
Samuti on võimalik ära kasutada interneti anonüümsust käitudes kellegi teisena, kui tegelikult ollakse. Mitmeid lugusid on, kuidas täiskasvanud inimesed esinevad netis kui alaealised või kasutavad teiste nõrkusi ära ning meelitavad noori endaga kohtuma (Üks näide sellest- Online predator).
Kunagi ei tea, kes on internetis meie vastas tegelikult. Nad võivad ennast küll kehastada mingisuguse imelise printsina, kes elab iga inimese unistuste elu, kuid võivad tegelikkuses olla kõige hullemal juhul kasvõi massi mõrvar.
Tuleks suhtuda internetis räägitud juttudesse kriitiliselt ning mitte uskuda igat imejuttu, mida keegi räägib. Muidugi ei ole kõik internetis räägitud vale, aga ilma piisava tõestuseta ei saa lugusid uskuda.

Lühikene omapoolne näide ka interneti sõprade kohta. Gümnaasiumi ajal oli koolikaaslasel olukord, mis vajas politsei sekkumist. Tüdruk oma "poisssõbraga" pilte vahetanud ning too jagas neid pilte oma sõbraga, kes saatsid need omakorda edasi teistele.

Väga palju võimu annab inimestele ka photoshop'i kasutamine. Nähes veidi vaeva on kõigil võimalik muuta igat pilti vastavalt enda äranägemise järgi. Ma usun, et seda pole vaja väga palju kommenteeridagi, et aru saada, kui palju annab see inimestele võimalusi erinevaid probleeme tekitada, aga sellegi poolest, siin on mõned näited pilditöötluse kuritarvitamisest.
Kõik ei pruugi isegi mitte pahatahtlikult midagi teha, aga interneti avaruses võib pilt sattuda nii paljude inimeste valdusesse, et sellest võib lihtsalt skandaal välja puhkeda (The tourist guy).

Kasutades ära interneti suurt publikut on võimalik ka aktsiate hindu muuta, et kiirelt raha teenida. Üheks näiteks on GameStop'i aktsia, mille tõusu algatasid investeerijad, kellele ei meeldinud see, et mitmed suured riskifondid laenasid raha välja ainult selle tõttu, et ennustati aktsia järjepidevat langust.
Investeerijad tahtsid nendele "kättemaksta" ning kutsusid mitmetes vestlusgruppides inimesi GameStopi aktsiaid ostma, mis viis selle hinna kiiresti üles. [1]
Sarnase põhimõttega tõusis ka krüptoraha DogeCoin'i hind. Peale Elon Muski kõiki tweet'e, mis ta naljaga välja mõeldud raha kohta tegi, tõusis selle hind alates tema esimesest positusest (18.7.2020) ligi 350 kordselt 0.002 dollarilt 0.7 dollarile.

DogeCoini hinna muutumine perioodil juuli 2020 - juuli 2021
DogeCoin

Kasutades ära inimeste ignorantsust, et kõik on anonüümne ning millelgi ei ole tagajärgi võib panna neid tegema kellelegi massirünnakuid. Mida ma siis selle all mõtlen, on näidata kedagi väga halvas valguses ning õhutama teisi seda inimest solvama. Selline olukord võib viia inimesi depressioonini, mis omakorda enese lõikumisenin või muud vormi vigastamiseni, sest sellisel juhul on ennast raske kaitsa, kuna tihtilugu jääb põhiline rünnaku eestvedaja varjatuks keset s
uurt massi (Näide sellisest rünnakust - Cyber-Mobbing).
Tavaliselt ei mõelda, et veebis on ka vastas oleval inimesel tunded, vaid nähakse neid kui karrakterit, kellega ei seostu ei nägu ega nimi ning seni kuni neid ei tea on vastas osapool kõigest üks mängu tegelane, kelle peal saab oma viha välja elada.

Allikad

[1] M. Benjamin, New Investors Are Asking, Why Did GameStop Stock Rise? 28.01.2021. [Online] https://investmentu.com/why-did-gamestop-stock-rise/ (03.10.2021)

Comments

Popular Posts